Mitt förslag om allmän värnplikt.

Vi hade en gång i tiden vad som kallades för allmän värnplikt. Alla unga män mönstrade och nästan alla gjorde lumpen. Men placerades alla rätt? kallades alla lämpade och motiverade in?
Till att börja med så hade vi inte värnplikt för kvinnor.
Att inte ha värnplikt för kvinnor är i högsta grad rationellt. Kvinnor har en viktigare roll att fylla, nämligen att föda barn och att uppfostra nästa generation soldater. Det är en väldigt kall inställning, men icke desto mindre sann.
Tänk på första världskriget, praktiskt taget en hel generation unga franska och tyska män dog på slagfälten, tjugo år senare dog ytterligare en hel generation unga franska och tyska män på slagfälten. Hade kvinnorna dött på slagfälten istället undrar jag om ländernas numerär vore återställd idag.
Det behövs inte många män för en nations fortplantningsarbete, men en hel del kvinnor, alltså är kvinnorna för värdefulla för att riskeras på slagfälten.
I ett modernt försvar måste vi dock ha rätt man på rätt plats och rätt man är inte sällan en kvinna.
Jag vill därför föreslå att vi inför en riktig allmän värnplikt. Alla unga svenska män och kvinnor skall kallas in för grundläggande militär utbildning en vecka efter studentexamen. Denna skall ske i skogen på övningsfält inte för långt från hemorten. Denna militärtjänst pågår hela sommaren med hemförlovning tre dagar runt midsommar och åter en vecka innan höstterminen börjar på universiteten. När höstterminen på universiteten slutar återvänder man till det militära, men den här gången på snö och köldsäker ort i norrland och med hemförlovning dagen före julafton och återinställelse dagen efter annandagen. Därefter sker hemförlovning fredagen innan vårterminen börjar på universiteten.
Under dessa drygt tre månader hinner man få en gemensam upplevelse som nästan alla svenskar kommer att ha och som är jämförbar med den alla Svenska män födda före 1980 har. Denna gemensamma erfarenhet ska man inte underskatta som gemenskaphetsskapare, något Sverige är i akut behov av för närvarande. Det är dessutom svårt att ha fördomar om någon man delat knäppetält med. Vi har mängder av ungdomar idag som inte umgås med någon utanför sin socialgrupp. Under denna grundläggande militärtjänst kommer man att umgås med personer ur alla socialgrupper. Stureplansbrats kommer att umgås med förortsungar av alla etniciteter och storstadsbor av alla slag kommer att kämpa tillsammans med bondgrabbar och så kallat white trash från avfolkningsbygd i inlandet. Fördomar kommer att ersättas med vetskap.
Som individ kommer man dessutom att lära känna Svensk natur och sina egna och andras förmågor och gränser, allt detta är värdefullt, för såväl män som kvinnor.
Efter denna grundutbildning kommer såväl den enskilde mannen eller kvinnan att veta om han eller hon vill fortsätta sin militärtjänst som befälen kommer att veta vilka som är lämpade och motiverade för vidare utbildning.

Under våren utvärderar befälen vilka som skall göra vidare tjänst och var dessa platsar bäst, ungefär 50% av varje årskull, sannolikt ill 80-90% män. Sedan arbetar pliktverket en tid och de som skall tjänstgöra vidare kallas in efter sommaren när universitetsterminerna börjar och tjänstgör i ett år eller mer beroende på befattning.

Med detta förslag kommer militären som organisation att veta på ett sätt som de inte kan veta efter en tvådagarsmönstring vem som är lämpad och motiverad för vad för tjänst och vi kommer att få rätt man och rätt kvinna på rätt plats.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0